What does it mean to stutter (2)

What does it mean to stutter (2)

Op het afgelopen Wereldstottercongres in Lunteren was er een dag voor therapeuten. Aan het woord David Shapiro, een Amerikaanse therapeut (schat hem 65 jaar) die zelf stottert. Nu nog heel mild, maar het werd duidelijk dat hij zeer ernstig gestotterd had. Hij schetste een beeld van het fenomeen stotteren vanuit allerlei gezichtspunten. Een belangrijk moment in zijn lange en boeiende voordracht ging voor mij over de naam van zijn zoon: Aron. Hij wilde hem graag Aron noemen, maar was bang dat hij die naam niet goed kon uitspreken. Die vrees was niet onterecht, want hoewel hij inmiddels bijna vloeiend sprak, blokkeerde hij ineens volledig, toen hij de naam van zijn zoon wilde uitspreken… voor een volle zaal. Het was echter prachtig, te merken waar zijn verhaal van dat moment om draaide: hij had zijn kind toch Aron genoemd. Hij wilde later niet tegen zijn kind zeggen dat hij nu Michael heette, maar eigenlijk een andere naam had moeten hebben. Hij wilde niet dat stotteren deze invloed op hem en zijn zoon kon hebben. Zijn emotie daarover was nu, 30 jaar later, heel erg voelbaar en bijna tastbaar; duidelijk een ijkpunt in zijn leven.

What does it mean tot stutter? Niet voor iedereen zal dit gelden, maar Shapiro schetste een leven, dat er anders uit had gezien zonder stotteren. Stotteren was het obstakel in zijn leven geweest, dat hem had uitgedaagd zijn stappen te zetten, dat hem had leren dealen met persoonlijk en moeilijke zaken. Stotteren hield hem bij tijd en wijle een spiegel voor: is het wel zo dat je het volledig geaccepteerd hebt? Of zijn er toch nog scherpe kantjes waar je last van hebt als je gevraagd wordt om iets in het openbaar te vertellen? Hoe ga ik om met die scherpe kantjes? Maar stotteren had er uiteindelijk ook voor gezorgd dat hij het leven leidde zoals dat er nu uitzag: hij kwam over de hele wereld voor congressen en workshops, werkte met stotterende mensen, kinderen en ouders.

Stotteren kan iets zijn, dat je leert dealen met moeilijke dingen. Dat ‘’leren dealen’’ is een belangrijk leerproces voor een mens. En nee, niemand wil stotteren, laat dat helder zijn. Niemand kiest bewust voor deze ‘’kans om te groeien’’. Maar Shapiro liet zien, dat hij maximaal is gegroeid in zijn leven… door stotteren!